Syrniki („Syr” – po rosyjsku ser) to danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej przyrządzane w postaci grubych naleśników/placków z twarogu z jajkiem i mąką lub kaszą manną.

 

Historia Syrników

Historycy potwierdzają, że na Rusi spożywano mleko świeże i kwaśne oraz wytwarzano produkty mleczne z fermentacji (twaróg i ser). Jako że twaróg uznawany był za produkt surowy (po rosyjsku: syroj), to pojawiło się również słowo syr (ser). Na Rusi trzymano więc kwaśne mleko w specjalnym zbiorniku przez kilka dni i zlewano otrzymaną serwatkę. Resztę wyciskano pod prasą, a uzyskane produkty można było przechowywać przez 6-8 dni. W konsekwencji pojawiło się wiele sposobów wykorzystania twarogu w przepisach i delektowania się pysznymi i zdrowymi potrawami.

 

Czy syrniki można samemu zrobić w domu?

Oczywiście! Teraz to ulubione danie wielu osób w Rosji, na Ukrainie i Białorusi. W ciągu dnia idealnie nadaje się na śniadanie lub po prostu jako deser po daniu głównym.

Samo zrobienie syrników jest bardzo proste. Do tego będziemy potrzebować: 500 g twarogu, 80 g cukru, 2 jajka, 80 g mąki lub kaszy manny. Całość mieszamy, odstawiamy na chwilę do lodówki, formujemy okrągłe placuszki i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Gotowe!

 

Źródło: https://ruspirit.ru/en/content/syrniki

Autor tłumaczenia: Nikita Stelmakh

Autor oryginału: Julia Ruspirit

Źródło grafiki: https://ruspirit.ru/en/content/syrniki

Państwo: 
Dział: 

Dodaj komentarz

Zwykły Tekst

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.
CAPTCHA
Przepisując ciąg znaków z obrazka udowodnij że nie jesteś botem.
19 + 1 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.