
Solanka (nazywana też soljanka) to rosyjska zupa pochodząca z XV wieku.
Przepis był dostosowywany i zmieniany na przestrzeni lat, aby dostosować go do dostępnych mięs i warzyw. Podobnie jak wiele sprawdzonych potraw, istnieje kilka wersji tej zupy. Solanka jest również gotowana w trzech różnych wersjach: mięsnej, rybnej i warzywnej (najczęściej grzybowej), przy czym najczęściej można spotkać wersje mięsne.
Solanka to zupa typu „wszystko, co zasolone”, ale smakuje o wiele lepiej, niż sugeruje nazwa. Jest często uważana za najlepsze lekarstwo na kaca, ponieważ uzupełnia sole utracone po całonocnej zabawie.
Ta obfita, gęsta zupa przygotowywana jest ze słonych wędlin, kiełbasek, oliwek, kaparów, pikli, kapusty, a czasem marchewki. Rosół to połączenie bazy wołowej i saszetki ziołowej; liście laurowe, ziarna pieprzu i jagody ziela angielskiego są zawinięte w kawałek gazy i przywiązane do uchwytu garnka, aby ułatwić ich wyjmowanie. Można ją udekorować świeżym koprem i kwaśną śmietaną i podawać z chlebem pełnoziarnistym lub żytnim do maczania.
Autor tłumaczenia: Nikita Stelmakh
Autor oryginału: Barbara Rolek
Źródło: https://www.thespruceeats.com/russian-ukrainian-solyanka-soup-recipe-113...(also%20spelled%20soljanka)%20is,dishes%2C%20there%20are%20several%20renditions.
Źródło grafiki: https://www.thespruceeats.com/russian-ukrainian-solyanka-soup-recipe-113...(also%20spelled%20soljanka)%20is,dishes%2C%20there%20are%20several%20renditions.
Dodaj komentarz