
Stosunkowo nowe produkty łączone z tradycyjnymi składnikami stały się nieodłączną częścią współczesnej kuchni mongolskiej.

Kuchnia Kirgistanu jest bardzo bogata i różnorodna ze względu na wielonarodową populację kraju i warunki naturalne. Pasterze w górach, prowadząc swoje stada przez przełęcze i wzgórza, jedzą mięsa i chleb z niewielką ilością przypraw. Na południu Kirgistanu (gdzie mieszka wielu Uzbeków) oraz w okolicach Issyk-Kul

Każdy z nas, przybywając do jakiegoś kraju, chce spróbować lokalnej kuchni narodowej i poznać jej specjały. Na Ukrainie jest to barszcz ze smalcem i pierogami, w Holandii - śledzie świeżego solenia, we Francji - żabie udka z sosem ...

Kuchnia narodowa jest szczególną częścią kultury każdego narodu, dostępną dla wszystkich, zarówno jak dla estetów i smakoszy, tak i zwykłych ludzi, którzy po prostu lubią dobrze zjeść.

Przez długi czas uważano, że kuchnia turkmeńska jako taka w ogóle nie istnieje, jedzenie wielu plemion zamieszkujących ten kraj jest bardzo różne, a potrawy wspólne są niezwykle podobne do tradycyjnej diety ludów mieszkających w sąsiednim Uzbekistanie i Tadżykistanie. Ale dzięki dociekliwym i nie leniwym ludziom, którzy wykonali świetną robotę...

Na politycznej mapie świata, Republika Tadżykistanu, leżąca u podnóża Pamirów, jest najmniejszym państwem w Azji Środkowej pod względem powierzchni. Tadżycy są słusznie dumni ze swojej narodowej kuchni i uważają ją za jeden z najbardziej atrakcyjnych czynników rozwoju turystyki. Sztuka kulinarna narodu tadżyckiego ukształtowana została....

Kuchnia Kirgistanu jest bardzo bogata i różnorodna ze względu na wielonarodową populację kraju i warunki naturalne. Pasterze w górach, prowadząc swoje stada przez przełęcze i wzgórza, jedzą mięsa i chleb z niewielką ilością przypraw. Na południu Kirgistanu (gdzie mieszka wielu Uzbeków) oraz w okolicach Issyk-Kul gdzie osiedlili się Dunganie...

Tradycyjna kuchnia mołdawska słynie z szerokiej gamy potraw i wyśmienitego smaku. Wpływ na nią miała kultura wielu ludów zamieszkujących terytorium kraju w ciągu ostatnich stuleci: Ukraińcy, Rosjanie, Grecy, Żydzi, Niemcy i inni. W Mołdawii istnieje wiele owoców, warzyw, zbóż, mięsa i produktów mlecznych i to wszystko znalazło zastosowanie w kuchni

Kuchnia ormiańska wyróżnia się osobliwym pikantnym smakiem i ostrością. Do gotowania armeńscy kucharze używają około 300 gatunków dzikich ziół i kwiatów, które są dodawane jako przyprawy, a czasem podawane jako dania główne.Ormianie nauczyli się korzystać ze wszystkich darów natury, które oferują im ich ziemie. Wiosną ze świeżych liści winogron..

Kuchnia mongolska słusznie może być uznana za jedną z głównych atrakcji tego kraju. Jeśli byłeś w Mongolii i nie spróbowałeś lokalnych potraw, to znaczy, że nie widziałeś Mongolii. Należy jednak ostrzec smakoszy - kuchnia mongolska nigdy nie była bardzo wyrafinowana.

Ukraińskie potrawy mogą ze spokojem zadowolić smak nawet najbardziej wybrednego smakosza. W kuchni ukraińskiej są tradycyjne dania, dzięki którym jest rozpoznawalna. A jeśli zagłębić się w tradycje kulinarne, są takie nazwy i przepisy, które mogą przyjemnie zaskoczyć. Gotujcie sami lub podróżujcie po kraju, aby spróbować oryginalnych potraw..

Przez setki lat kazachowie prowadzili koczowniczy tryb życia - hodowali owce, wielbłądy i konie, polegając na tych zwierzętach w kwestiach transportu, produkcji odzieży i żywności. Metody przygotowania i główne składniki były oparte o ich styl życia. Na przykład większość metod gotowania były ukierunkowane na długoterminową konserwacje żywności. Wy

Jadąc do innego kraju, z pewnością poza kulturą poznamy jego narodowe potrawy i napoje. Kuchnia narodowa Białorusi łączy w sobie wiele nut smakowych innych państw. Zawiera akcenty ukraińskiej, rosyjskiej, polskiej, litewskiej, łotewskiej, a nawet koszernej kuchni żydowskiej. Ale mimo to jest wyjątkowa i bardzo różnorodna na swój sposób.

Kuchnia rosyjska to gęste zupy, różnorodne kasze, dżemy, marynaty, pyszne wypieki. Zajmując pierwsze miejsce na świecie pod względem terytorium, Rosja łączy elementy różnych narodów, w tym tradycji kulinarnych. Terytorium o różnych cechach geograficznych i klimatycznych przyczyniło się do różnorodności menu, w którym można skosztować różnych potraw

KotwicaKorzenie kuchni uzbeckiej sięgają tysięcy lat wstecz, kultura i tradycje były ściśle związane z życiem narodu uzbeckiego. Wraz z rozwojem społeczeństwa i zmianami stylu życia do tradycyjnych składników dodawano coraz więcej nowych produktów i metod przetwarzania.

W Mińsku,podobnie jak w innych regionach kraju,trwa przygotowanie obiektów handlowych na Boże Narodzenie i Nowy Rok,ustalanie grafików pracy sklepów i punktów gastronomicznych,kończy się ozdabianie witryn,wymyślanie nowego menu.Dziś poinformował o tym BELTA naczelnik Głównego Zarządu Rynku Komsumenckiego w Mińskim Miejskim Komitecie

Nie na próżno mówią, że chleb jest głową wszystkiego. Kuchnia gruzińska zaczyna się od chleba, chleb jest wyjątkowy i jest jednym z głównych składników diety. Puri jest najbardziej rozpoznawalnym wypiekiem w Gruzji ze względu na swój kształt - tego chleba nie można pomylić z żadnym innym.

Azerbejdżan -ze względu na swoje położenie geograficzne leży blisko Kaukazu, Europy Wschodniej i Bliskiemu Wschodowi. Przez wiele wieków, kraj ten bogacił swoją kulturę, zasony kulinarne, tradycję i piękną architekturę zabytkową.

W trakcie urlopu rekomenduje się spróbować egzotyczne dania małymi porcjami i powoli je zwiększać, żeby uniknąć reakcji alergicznych. O tym opowiedziała agencji „RIA Nowości” dietetyk organizacji ochrony zdrowia Wiktoria Egorowa.

RosKaczestwo („rosyjska jakość” – polski) przetestowało najbardziej popularne burgery z 11 sieciowych restauracji na zawartość antybiotyków w mięsie. Wyniki badań są opublikowane na stronie internetowej organizacji.