Kuchnia narodowa Turkmenistanu
Przez długi czas uważano, że kuchnia turkmeńska jako taka w ogóle nie istnieje, jedzenie wielu plemion zamieszkujących ten kraj jest bardzo różne, a potrawy wspólne są niezwykle podobne do tradycyjnej diety ludów mieszkających w sąsiednim Uzbekistanie i Tadżykistanie. Ale dzięki dociekliwym i nie leniwym ludziom, którzy wykonali świetną robotę...
Tadżykistan - podróż gastronomiczna
Na politycznej mapie świata, Republika Tadżykistanu, leżąca u podnóża Pamirów, jest najmniejszym państwem w Azji Środkowej pod względem powierzchni. Tadżycy są słusznie dumni ze swojej narodowej kuchni i uważają ją za jeden z najbardziej atrakcyjnych czynników rozwoju turystyki. Sztuka kulinarna narodu tadżyckiego ukształtowana została....
Narodowa kuchnia Kirgistanu
Kuchnia Kirgistanu jest bardzo bogata i różnorodna ze względu na wielonarodową populację kraju i warunki naturalne. Pasterze w górach, prowadząc swoje stada przez przełęcze i wzgórza, jedzą mięsa i chleb z niewielką ilością przypraw. Na południu Kirgistanu (gdzie mieszka wielu Uzbeków) oraz w okolicach Issyk-Kul gdzie osiedlili się Dunganie...
Mołdawia - Top 10 potraw narodowych
Tradycyjna kuchnia mołdawska słynie z szerokiej gamy potraw i wyśmienitego smaku. Wpływ na nią miała kultura wielu ludów zamieszkujących terytorium kraju w ciągu ostatnich stuleci: Ukraińcy, Rosjanie, Grecy, Żydzi, Niemcy i inni. W Mołdawii istnieje wiele owoców, warzyw, zbóż, mięsa i produktów mlecznych i to wszystko znalazło zastosowanie w kuchni
Kuchnia ormiańska i jej specjały
Kuchnia ormiańska wyróżnia się osobliwym pikantnym smakiem i ostrością. Do gotowania armeńscy kucharze używają około 300 gatunków dzikich ziół i kwiatów, które są dodawane jako przyprawy, a czasem podawane jako dania główne.Ormianie nauczyli się korzystać ze wszystkich darów natury, które oferują im ich ziemie. Wiosną ze świeżych liści winogron..
Popularne potrawy mongolskie, które są warte spróbowania
Kuchnia mongolska słusznie może być uznana za jedną z głównych atrakcji tego kraju. Jeśli byłeś w Mongolii i nie spróbowałeś lokalnych potraw, to znaczy, że nie widziałeś Mongolii. Należy jednak ostrzec smakoszy - kuchnia mongolska nigdy nie była bardzo wyrafinowana.
12 najlepszych dań kuchni ukraińskiej.
Ukraińskie potrawy mogą ze spokojem zadowolić smak nawet najbardziej wybrednego smakosza. W kuchni ukraińskiej są tradycyjne dania, dzięki którym jest rozpoznawalna. A jeśli zagłębić się w tradycje kulinarne, są takie nazwy i przepisy, które mogą przyjemnie zaskoczyć. Gotujcie sami lub podróżujcie po kraju, aby spróbować oryginalnych potraw..
Kuchnia kazachska
Przez setki lat kazachowie prowadzili koczowniczy tryb życia - hodowali owce, wielbłądy i konie, polegając na tych zwierzętach w kwestiach transportu, produkcji odzieży i żywności. Metody przygotowania i główne składniki były oparte o ich styl życia. Na przykład większość metod gotowania były ukierunkowane na długoterminową konserwacje żywności. Wy
Białoruś na smak
Jadąc do innego kraju, z pewnością poza kulturą poznamy jego narodowe potrawy i napoje. Kuchnia narodowa Białorusi łączy w sobie wiele nut smakowych innych państw. Zawiera akcenty ukraińskiej, rosyjskiej, polskiej, litewskiej, łotewskiej, a nawet koszernej kuchni żydowskiej. Ale mimo to jest wyjątkowa i bardzo różnorodna na swój sposób.
Najpopularniejsze dania rosyjskie. 10 dań, których każdy powinien spróbować
Kuchnia rosyjska to gęste zupy, różnorodne kasze, dżemy, marynaty, pyszne wypieki. Zajmując pierwsze miejsce na świecie pod względem terytorium, Rosja łączy elementy różnych narodów, w tym tradycji kulinarnych. Terytorium o różnych cechach geograficznych i klimatycznych przyczyniło się do różnorodności menu, w którym można skosztować różnych potraw
Tradycje kuchni uzbeckiej.
KotwicaKorzenie kuchni uzbeckiej sięgają tysięcy lat wstecz, kultura i tradycje były ściśle związane z życiem narodu uzbeckiego. Wraz z rozwojem społeczeństwa i zmianami stylu życia do tradycyjnych składników dodawano coraz więcej nowych produktów i metod przetwarzania.
„Smażone ślimaki i węgierskie kołacze:co przygotowali handlowcy Mińska na święta”
W Mińsku,podobnie jak w innych regionach kraju,trwa przygotowanie obiektów handlowych na Boże Narodzenie i Nowy Rok,ustalanie grafików pracy sklepów i punktów gastronomicznych,kończy się ozdabianie witryn,wymyślanie nowego menu.Dziś poinformował o tym BELTA naczelnik Głównego Zarządu Rynku Komsumenckiego w Mińskim Miejskim Komitecie
30 dań kuchni gruzińskiej, których należy spróbować gdy wybierasz się do Gruzji.
Nie na próżno mówią, że chleb jest głową wszystkiego. Kuchnia gruzińska zaczyna się od chleba, chleb jest wyjątkowy i jest jednym z głównych składników diety. Puri jest najbardziej rozpoznawalnym wypiekiem w Gruzji ze względu na swój kształt - tego chleba nie można pomylić z żadnym innym.
Gastronomiczna podróż do Azerbejdżanu
Azerbejdżan -ze względu na swoje położenie geograficzne leży blisko Kaukazu, Europy Wschodniej i Bliskiemu Wschodowi. Przez wiele wieków, kraj ten bogacił swoją kulturę, zasony kulinarne, tradycję i piękną architekturę zabytkową.
Rosjanie opowiedzieli o zasadach zażywania egzotycznych dań
W trakcie urlopu rekomenduje się spróbować egzotyczne dania małymi porcjami i powoli je zwiększać, żeby uniknąć reakcji alergicznych. O tym opowiedziała agencji „RIA Nowości” dietetyk organizacji ochrony zdrowia Wiktoria Egorowa.
RosKaczestwo sprawdziło burgery w rosyjskich restauracjach na antybiotyki
RosKaczestwo („rosyjska jakość” – polski) przetestowało najbardziej popularne burgery z 11 sieciowych restauracji na zawartość antybiotyków w mięsie. Wyniki badań są opublikowane na stronie internetowej organizacji.
Rosyjskie restauracje weszły w ranking najlepszych w świecie
Trzy rosyjskie restauracje weszły w listę najlepszych w świecie. Rozszerzona część rankingu The World’s Best Restaurants (z 51-go po 120-te miejsca) pojawiła się na stronie internetowej wydania.
Historia chińskiej herbaty w skrócie
Legenda mówi, że herbata to napój odkryty przypadkowo około 2700 r. pne przez mitycznego cesarza Shen Nonga. W rzeczywistości herbata pije się w Chinach od około 2000 lat.
Xiao Long Bao, chińskie pierożki z najbardziej skomplikowanym sposobem jedzenia
Xiao long bao, wypełnione bulionem szanghajskie pierożki na parze, są niewątpliwie jednym z wielkich kulinarnych wynalazków ludzkości. Naprawdę. Ale najpierw trzeba wiedzieć, jak je jeść.
Chińska kultura jedzenia – na co się przygotować?
Chińczycy uwielbiają jeść, a Chiny szczycą się jedną z największych i najbardziej zróżnicowanych kuchni świata. Podczas długiego rozwoju chińskiej kultury jedzenia powstało wiele praktyk, które mogą okazać się zupełnie inne od tych, do których jesteś przyzwyczajony.

Strony